Opublikowany przez: Kasia P. 2019-03-26 16:47:31
Autor zdjęcia/źródło: Przepis na wielkanocny obiad @ unsplash
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny wybrałyśmy te z najbardziej niekonwencjonalnym podejściem do smaku. Zapraszamy do tego, by zagościły w Waszej kuchni i zaskoczyły gości swoją niebanalnością i przepysznym aromatem oraz smakiem.
Składniki:
- 1kg surowej białek kiełbasy
- 150g wędzonego boczku
- 2 cebule
- Zalewa
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ szklanki piwa lub białego wina
- 1 łyżeczka miodu i 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika. Włącz go na 180 stopni C. Do żaroodpornego naczynia włóż kiełbasę wraz z plasterkami cebuli. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i polać nimi kiełbasę z cebulą a na wierzch posypać potrawę pokrojonym w kostkę boczkiem. Piec pod przykryciem 45 minut, a następnie 45 minut bez przykrycia.
Składniki:
- 600g schabu
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy
- 500ml bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, listki laurowe i ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od rozgrzania w garnku łyżki oliwy i zeszklenia na niej pokrojonej cebulki i podsmażenia wyciśniętego czosnku. Następnie dolej odrobinę oliwy i połóż na nią plastry schabu, cebulę i czosnek odsuwając na bok. Obsmaż z obu stron i dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i sos sojowy, a następnie dodaj przyprawy (papryka słodka, ostra, ziele angielskie, listki laurowe). Przykryj i duś ok. 1 ½ godziny. Po duszeniu dodaj koncentrat pomidorowy. W międzyczasie na patelni roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażyć ciągle mieszając. Następnie dodać do garnka i dokładnie wymieszać.
Składniki:
- 400 – 450 g polędwiczki wieprzowej
- ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 80 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zacznij od umycia opłukania polędwicy, odsączenia i pokrojenia na 1cm plasterki. Rozgrzej dużą patelnię (z pokrywką) i jak olej będzie gorący połóż na niej plasterki mięsa. Po 2-3 minutach będą miały złoty kolor. Dopraw je odrobiną soli i pieprzem. Obróć kawałki mięsa na drugą stronę i podsmaż. Następnie wlej wino i gotuj przez minutkę. Następnie wlej wodę z sosem sojowym i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez ok. 25 minut (do miękkiego mięsa). Na zakończenie dodaj chrzan, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zamieszaj i zagotuj.
Składniki:
- 450g łososia (filet)
- 1 pomarańcza
- żurawina ze słoiczka
- Marynata
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sok z pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy,
Wykonanie:
Zacznij od opłukania łososia i odcięcia skóry. Podziel mięso na mniejsze porcje i dopraw solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia. Polej łososia mieszanką miodu, oliwy, soku z pomarańczy. Ostaw tak zamarynowaną rybę na pół godzinki. Nagrzej piekarnik do 210 stopni C. Na łososia połóż plastry pomarańczy i wstaw do piekarnika na ok. 17 – 20 min. Przed podaniem wierzch polej żurawiną ze słoiczka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.